Uncategorized

5 sleutelelementen voor een mini-ecosysteem

Ik hou van het idee van verse groene planten in mijn huis, maar ze hebben zoveel zorg nodig! Wat gebeurt er als ik het druk heb en er niet voor kan zorgen en het geen water kan geven! Gelukkig en zoals altijd heb ik een oplossing gevonden. Wat heb ik gedaan? Ik heb een mini-ecosysteem gemaakt!

We hebben allerlei soorten planten in huis. Kruiden, sierplanten, cactussen, jonggroeiende planten … alle soorten! Maar normaal gesproken heb ik het een of ander te doen en vergeet ik de plant aan het eind van de dag water te geven, hij ziet er dood uit! Uiteindelijk is het alleen al vervelend om een ​​plant te onderhouden! Toch maken ze het huis zo mooi! Ik wil er echt een paar in huis hebben, maar hoe kan ik die onderhouden? Het zit gewoon in mijn aard om druk te zijn! (Sorry… slechte woordspeling! Natuur, haha!)

Op een dag las ik een wetenschappelijk onderwerp dat mijn moeder me had gegeven en het ging over ecosystemen. Opeens had ik een idee. Een ecosysteem kan op zichzelf overleven, toch? Er moet dus zeker een manier zijn om er een te verkleinen! Ik deed onderzoek naar mini-ecosystemen en ecosystemen in een fles en ontdekte dat het echt bestaat! Een terrarium!

Een terrarium is onder de juiste omstandigheden een compleet mini-ecosysteem. En ik vond ook nog een super tof feitje! Het woord ‘terra’ betekent aarde in het Oudgrieks. Een terrarium is dus een mini-aarde! Maar laten we er eerst een opzetten voordat we terraria begrijpen!

Een terrarium opzetten

Ik heb dit eenvoudige terrarium een ​​maand geleden opgezet met wat simpele dingen die ik thuis heb. Ik moest bewijzen dat het zou overleven.

Dit ecosysteem heeft

  • Een grote frisdrankfles
  • een kopje kleine kiezelstenen (ik heb een oud theekopje gebruikt om te meten)
  • een kopje pistache schelpen
  • 2 kopjes potgrond

Enkele kleine kruiden en gemakkelijk groeiende planten

om dit op te zetten hebben we ook een schaar, wat water en eventuele kleine potornamenten nodig als je wilt

Begin met het snijden van de fles ongeveer 3-4 centimeter van de basis. bewaar het bovenste drankje om als dekking te gebruiken.

Neem de basis en leg de kiezelstenen erop, gevolgd door de pistacheschillen. de verpakking in een laag potgrond en plant de kruiden of kleine plantjes. Voeg nu wat meer aarde toe om de planten op hun plaats te houden. Voeg eventueel wat versieringen of mos toe. Maak een kleine snede langs de zijkant van de basis zodat deze buigt en de bovenkant gemakkelijk kan rusten. Geef de opstelling

water en dek af met het bovenste gedeelte. laat dit op een plaats waar het indirect zonlicht krijgt en laat het met rust.

De planten zullen groeien en wortelen en vormen een recyclingsysteem.

Hoe onderhoudt het terrarium zichzelf?

In wezen is een terrarium een ​​mini-omheinde tuin. Hier is hoe ik van plan was om de mijne te maken

Voor de meeste planten zijn water en lucht de twee belangrijkste vereisten. in dit terrarium zal het water dat wij leveren in eerste instantie beschikbaar zijn voor de planten, daarna verdampen en verdampen ze uit de planten. Deze waterdamp zal condenseren en weer water vormen. Zo kan de waterkringloop in stand worden gehouden. De te kweken plant zal koolstofdioxide uit de lucht opnemen, gebruiken voor fotosynthese (voedsel maken) en vervolgens zuurstof afgeven. Het kan dezelfde zuurstof gebruiken om ook te ademen (ja planten leven en moeten ademen). Met het water en de lucht samen met indirect zonlicht zal de plant in deze fles kunnen overleven. Omdat het dit kan gebruiken en dit keer op keer kan herhalen, zal het een ecosysteem zijn.

Het maakt echt niet uit welke fles je gebruikt, zolang je ze maar goed afstelt, zou het moeten overleven. Ik ben van plan er nog een paar te maken voor in huis. Het is zo cool dat ik niet de moeite hoef te nemen ze water te geven, maar toch groen in de buurt heb. (Bron)

Als je mijn experimenten in huis leuk vindt, probeer deze dan ook eens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *