Uncategorized

Ben jij de meester of slaaf van je probleem?

Ik heb een aantal huurwoningen in de buurt van waar ik woon Problem Deflated en onlangs sprak ik met een van mijn nieuwe huurders. Ze woonde al ongeveer een week in haar nieuwe appartement, toen ze tegen me zei: “Ik dacht door naar dit nieuwe appartement te verhuizen dat sommige van mijn oude problemen zouden verdwijnen, maar dat is niet het geval.”

Het lijkt misschien vreemd dat ze dat zou zeggen, maar toch zeggen velen van ons soortgelijke dingen als we van baan, vrienden, echtgenoten of belangrijke anderen veranderen. We verwachten dat een nieuwe baan of een nieuwe vriend, vriendin of echtgenoot al onze problemen zal doen verdwijnen. De realiteit is dat de meeste oude problemen nooit hebben bestaan ​​in het oude appartement, bij de oude baan of bij degenen met wie we een relatie hebben. De problemen bestonden alleen in onze gedachten.

Soms hebben we de neiging om veel van onze problemen op te blazen en buiten proportie op te blazen, totdat de spreekwoordelijke molshoop een berg wordt. We worden een slaaf van het probleem. Het probleem overspoelt ons denken, en we zoeken naar antwoorden of hulp van anderen of proberen anderen te manipuleren zonder eerst naar binnen te kijken om te zien waarom dit ‘probleem’ bestaat – en waarom we ons erdoor laten storen.

Psychologen willen dat je naar het probleem kijkt, het laat leeglopen of de situatie ziet zoals het ‘feitelijk’ is, zonder vervorming of vergroting via onze emoties. Vanuit klinisch oogpunt is dat proces zeer effectief; op een dieper, meer spiritueel niveau is er echter meer te begrijpen.

Ten eerste moet je begrijpen dat de mentale angst die je voelt, het resultaat is van je bereidheid om je door het probleem te laten storen. Ten tweede moet je je ook realiseren dat je omringd bent door onbeperkt potentieel, liefde en mogelijkheden.

Laten we deze laatste twee uitspraken kort bekijken.

Heb je ooit een probleem gehad dat naar jouw mening overweldigend was, maar terwijl je naar een programma op televisie keek of een leuke activiteit deed, was je niet langer boos over je probleem?

Waar is je probleem gebleven? Het ging nergens heen. Je hebt zojuist de keuze gemaakt om je niet van streek te maken over het probleem – op dat moment – omdat je aan iets anders dacht. Wat zegt dat jou? Het vertelt je dat je de keuze hebt om wel of niet gestoord te worden. Het laat je ook duidelijk zien dat je probleem echt geen macht over jou heeft, behalve de macht die jij eraan geeft.

Wanneer je je probleem de macht geeft om je te storen, word je een slaaf van het probleem. Het probleem is je meester. Je moet bereid zijn dit probleem je te laten beheersen – om je meester te zijn. Door niet bereid te zijn je te laten beheersen, word je de meester.

Pak je kracht terug, door te begrijpen dat je geest de enige plek is waar je probleem bestaat. Zoals Shakespeare schreef in Hamlet: “Niets is goed of slecht, alleen jouw denken maakt het zo.” Het probleem zelf is slechts een ervaring die je momenteel hebt. (Het is niet goed of slecht; het is gewoon zo.) Wat we echter doen, is onze emoties en gevoelens toevoegen; daarom, het probleem uitbreiden tot waar het buiten je controle lijkt te zijn.

Het zijn uw gevoelens en emoties die ervoor hebben gezorgd dat het probleem “uit de hand lijkt te lopen”.

Zoals ik in mijn sprekende presentaties zeg: “Gevoelens en emoties kunnen worden veranderd, en alles wat kan worden veranderd, kan worden gecontroleerd.”

Om je gevoelens en emoties te beheersen en de problemen die in je geest opkomen als een heteluchtballon te laten leeglopen, moet je naar je probleem kijken zoals het ‘eigenlijk’ is.

Ga zitten en ontleed het probleem, zonder je emoties erbij te betrekken. Bekijk het als een buitenstaander. Heeft er bijvoorbeeld ooit een totale vreemdeling naast je gezeten in een vliegtuig en je hun problemen verteld? Als dat zo is, had je misschien een oplossing kunnen bieden, omdat je hun probleem hebt kunnen ‘zien’ zonder hun emoties persoonlijk te ‘voelen’.

Bovendien, in plaats van te proberen uw probleem op te lossen door anderen de schuld te geven of te manipuleren, moet u kijken hoe u uw kijk op of uw denken met betrekking tot dat probleem kunt veranderen. In plaats van te zeggen: “Waarom overkomt mij dit altijd?” Stel jezelf de vraag: “Wat kan ik over mezelf leren van deze ervaring?” of “Wat kan deze ervaring mij leren?” Werk aan u en het probleem zal verdwijnen.

Bovendien zal het begrijpen dat je omringd bent door oneindige liefde, ideeën en mogelijkheden je een heel eind helpen om je zenuwen en je probleem rationeler en dus krachtiger te kalmeren. Er is altijd meer dan één manier om een ​​probleem aan te pakken; als je echter zo gefocust bent op de pijn die je voelt, zul je de mogelijkheden die ook voor jou beschikbaar zijn, niet voelen.

Je hebt nog nooit een probleem in je hoofd gehad dat ook geen haalbare oplossing bood. Wat er gebeurt, is dat we zo “verstrikt” raken in de angst en frustratie, de gevoelens en emoties dat we niet toestaan ​​dat de oplossing naar voren komt. Pas als we kalmeren, ons denken veranderen en ideeën naar ons toe laten stromen, worden we de ‘meester’ in plaats van de ‘slaaf’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.