nieuws

Tekort aan developers of tekort aan toffe banen?

De grote vraag waar de meeste bedrijven in de technische industrie mee kampen is ; “waar haal ik goede medior en senior developers vandaan?” Dit grote tekort heeft met verschillende factoren te maken. In dit blog lees je over de oorzaken van dit tekort; ook krijg je een aantal adviezen om ervoor te zorgen dat jij die geschikte medior en senior developers binnen gaat halen.

Het tekort aan developers is te wijten aan verschillende zaken; we hebben hier een overzicht gemaakt van de meest voorkomende redenen.

1. Relevante skills veranderen razendsnel

De IT-wereld branche is constant aan het veranderen en transformeren. ‘Oude’ codeertalen worden opgevolgd door nieuwe, en zelfs door een no-code movement. Het kan lastig zijn om medior of senior developers te vinden die een volledig relevant skills hebben inclusief die jaren aan ervaring.

2. Vacatures verkeerd insteken

Staat jouw vacature vol buzz-words met X jaren ervaring eraan toegevoegd? Specifieke kennis over een product wil niet zeggen dat je in staat bent om specifieke kennis over een ander product op doet tijdens werk. Daardoor kan het zijn dat een specifieke skills mist en een sollicitant niet durft te solliciteren. Zorg er dus voor dat je de vacature specifiek, scherp maar ook laagdrempelig insteekt. Maak de jaren werk-ervaring geen vereisten; maar focus vooral op de ambitie van de sollicitant. Bij www.dev-vacatures.nl helpen we jou hier al een handje in door bij het aanmaken van vacatures tips te geven voor een juiste vacaturetekst.

3. Functievereisten

Voor het opstellen van een vacature zijn we maar al te graag bezig met de functievereisten; en een stuk minder met het zoeken van een persona. Zo zoeken we een full-stack developer die zowel front als back-end onder de knie heeft, met graag nog skills in project management. De vraag is; ben je op zoek naar een functie of naar een persoon? Als een sollicitant niet de juiste skills heeft maar wel uitstekend in jouw organisatie past, kan dit een goed argument zijn om deze sollicitant alsnog op gesprek te vragen. Echter; deze sollicitant zal niet reageren als de vacature zodanig afgekaderd is dat hij zich niet welkom voelt. Probeer dus altijd een persona te schetsen en breder in te zetten.

4. Developers zijn best wel gelukkig bij de huidige werkgever

Onderzoek wijst uit (bron. = https://tec-bridge.com/tech-talent-shortage-in-the-netherlands-how-can-it-companies-cope-with-it/) dat developers in Nederland eigenlijk ontzettend goed op hun plek zitten. Dat maakt dat Nederlandse developers niet zomaar op zoek gaan naar een andere baan.  Die tevredenheid komt door een aantal redenen (hier gerangschikt op hoe belangrijk de redenen zijn) work-life balance, werkomgeving, bedrijfscultuur, mogelijkheden om te leren, tech stack en als laatste salaris.

Oké, we doen genoeg fout. Hoe lossen we het op en halen we de juiste mensen wel in huis?

1. Denk lang termijn

Met het oog op de toekomst, en de groei die daar op jou staat te wachten; welke developers heb je dan nodig? Daar moet je nu al over na denken, en nu al bepaalde keuzes in maken. Er zijn meer juniors beschikbaar die uiteindelijk de perfecte medior voor jou kunnen zijn.

2. Zichtbaarheid van de vacature

Zorg dat je zichtbaar bent op de juiste vacaturesites en vergroot hiermee de kans dat jouw ideale sollicitant jou vindt. Op www.dev-vacatures.nl komen developers specifiek uit het vakgebied om een nieuwe uitdaging te vinden, maar denk ook aan platformen als LinkedIn en grote vacaturebanken waar jij jouw aanbod kwijt kan.

Hebben we je interesse gewekt? Check snel www.dev-vacatures.nl en vindt jouw nieuwe personeel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *